واریس پا یکی از بیماری های عروقی متداول است که در بانوان بیشتر از آقایان دیده میشود و ظاهر بسیار ناخوشایندی را برای پاها رقم میزند. معمولاً درد و تورم در این نواحی به وجود آمده و باید حتما تحت درمان قرار گیرند، زیرا این مشکلات عروقی گسترش یافته و واریس بخش های دیگر پا را نیز درگیر میکند. در این مقاله به بررسی کامل علت واریس پا و روشهای درمان واریس پا می پردازیم :
بیشتر بخوانید : زخم واریس چیست؟
واریس پا چیست؟
واریس پا نوعی مشکل عروقی در این ناحیه است که به دلیل تضعیف دیواره برخی از رگ های موجود در پا ایجاد میشود. شاید تا به حال شما هم متوجه مویرگ های در هم پیچیده قرمز در سطح پا یا رگ های بنفش و آبی ضخیم و پر رنگ در این ناحیه شده باشید که در واقع همان رگ های واریسی پا هستند. این رگ ها اغلب بر نواحی پشت ساق پا یا ران و قوزک پا ایجاد میشوند، اما درد و تورم شدیدی با خود به همراه دارند و اگر تحت درمان قرار نگیرند، بسیار گسترده خواهند شد.
بیشتر بخوانید : هزینه درمان واریس در ماهشهر
علت واریس پا
واریس پا به علت اختلال در عملکرد دریچه های برگشت خون در سیاهرگ و تجمع خون یا لخته خونی در عروق عنکبوتی پا ایجاد میشود. عوامل مختلفی میتوانند در بروز واریس پا تاثیرگذار باشند، از جمله این موارد عبارتند از:
- ضعف سیستم دریچه های عروقی: اگر دریچههای عروقی رگ های پا ضعیف شوند، خون به سمت عقب حرکت کرده و باعث انبساط و تورم وریدها میشود.
- عامل وراثتی: وجود ژنتیک در بیماری واریس پا میتواند ریسک ابتلا به آن را افزایش دهد.
- عوامل جنسیتی: بانوان بیشتر از آقایان در معرض خطر بروز واریس پا قرار دارند.
- عوامل زندگی: چاقی و استفاده از کفش های نامناسب و ایستادن های طولانی
علائم واریس پا
واریس پا در دسته بیماری هایی قرار دارد که حتما با پیشرفت آن، علائمی در پاها ظاهر میگردد.
- افرادی که به واریس پا مبتلا هستند معمولا در ظاهر پوست رگ های گسترده آبی یا بنفش مشاهده خواهند کرد.
- ایجاد تورم و التهابات شدید پاها نیز میتواند یکی از علائم واریس در این ناحیه باشد. اگر به هر دلیلی برای چند ساعت ناچار به ایستادن یا راه رفتن باشید، حتما این مقدار تورم افزایش پیدا میکند.
- درد و سنگینی در منطقه پیچیدگی رگ های واریسی به ویژه پس از یک روز فعالیت بیش از حد
- احساس خارش و سوزش در نواحی مختلف پا مانند سوزش در ناحیه نزدیک قوزک پا در صورتی که شما این علائم را تجربه میکنید و شک دارید که واریس پا داشته باشید، بهتر است به بهترین متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
تشخیص
بعد از مراجعه به متخصص قلب و عروق با داشتن علائمی که بیان شد، معاینات بالینی انجام خواهد شد و سوالاتی در مورد سابقه ابتلای خانوادگی را از بیمار پرسیده میشود. برای تشخیص دقیق تر اسکن داپلر برای بررسی جریان خون در ناحیه پا تجویز میگردد.
درمان واریس پا
درمان واریس پا به دو هدف اصلی تسکین علائم واریس و همچنین بهبود جریان خون در پاها و جلوگیری از گسترش رگ های واریسی در پا انجام میشود. روش های مختلفی برای درمان واریس پا وجود دارد که به طور عمومی شامل موارد زیر میشوند:
تغییر در سبک زندگی
انجام تغییراتی در سبک زندگی بهبود قابل توجهی در علائم واریس پا دارد. این تغییرات شامل ورزش منظم، رژیم غذایی سالم و کاهش وزن در صورت لزوم میشوند. همچنین، از ایستادن یا نشستن طولانی مدت خودداری کنید و برنامههای منظم برای استراحت پاها داشته باشید که البته این موارد جنبه کمکی در کنار روش های درمانی پزشکی دارند.
استفاده از جوراب واریس
استفاده از جوراب واریس میتواند بهبود در جریان خون و کاهش تورم واریسها را به همراه داشته باشد.
دارو درمانی
برخی داروها میتوانند در کنترل علائم واریس پا موثر باشند. معمولاً داروها برای کاهش التهاب، تسکین درد و سنگینی و جلوگیری از ایجاد لخته خون در رگ های واریسی پا تجویز میشوند. مصرف داروها باید تحت نظر پزشک باشد.
اسکلروتراپی
اسکلروتراپی نوعی روش درمانی کم تهاجم برای درمان رگ های واریس پا از نوع عنکبوتی است. ماده ای در این روش به ناحیه مورد نظر تزریق میگردد و انسداد رگ های واریسی را از بین میبرد و به مرور این رگ ها را برطرف میکند.
جراحی رگ های واریسی پا
برای رگ های واریسی گسترده و پیچیده، روشهای جراحی با لیزر انجام میشود. در این روش پزشک درون رگ های واریسی را از روی مانیتور مشاهده کرده و لوله ای نازک را وارد رگ ها کرده و انسداد ها را برطرف میکند و به مرور زمان این رگ ها را میسوزاند و از بین میبرد.
ناگفته نماند که انتخاب روش درمان بستگی به شدت و موقعیت واریس پا، علائم مربوطه و صلاحدید پزشک دارد. بهتر است از درمان های خودسرانه پرهیز نمایید و حتما برای برطرف سازی این مشکل و رهایی از درد آن به متخصص قلب و عروق مراجعه نمایید.
عوارض واریس پا
در صورت عدم درمان واریس پا خطرات و عوارضی برای بیمار به وجود میآید که ذکر خواهیم کرد:
- در صورت گسترش واریس پا، خونریزی و ایجاد زخم های باز در ناحیه واریسی مشاهده میشود.
- از دیگر عوارض واریس پا بروز عفونت و تورم و التهاب در ناحیه رگ های واریسی که با درد زیاد همراه است.
- ایجاد لخته خون و حرکت آن به سمت قلب باعث اختلال در عملکرد قلب و در برخی موارد باعث مرگ میشود.
دکتر واریس پا
همانطور که اهمیت عدم درمان واریس پا را شناختید، متوجه شدید که درمان این بیماری بسیار مهم است و فرقی ندارد که در چند سالگی برای فرد ایجاد شود. یکی از بهترین گزینه های دکتر برای درمان واریس پا در بندر ماهشهر، دکتر سحر قنواتی شناخته شده اند که تاکنون نتایج بسیار فوق العاده ای در این زمینه رقم زده است و مراجعه کنندگان با این مشکل پس از درمان نیز رضایت خاطر داشته اند.
تاثیر ورزش بر واریس پا
ورزش منظم و مناسب میتواند تأثیر مثبتی در مدیریت واریس پا داشته باشد. ورزشهایی که عضلات پا را تقویت کنند، بهبود جریان خون در پاها را تسهیل میکنند. با تقویت عضلات پا، عملکرد وریدها بهتر میشود و میزان تحت فشار قرارگیری خون در واریسها کاهش مییابد. با انجام ورزش و حفظ وزن سالم، میتوانید از افزایش فشار و تشدید ایجاد واریس پا جلوگیری کنید و وضعیت خود را بهبود بخشید.
راهکارهای پیشگیری از واریس پا
رعایت برخی نکات که بیان میکنیم، تاثیر زیادی در جلوگیری از ابتلا به واریس پا دارد. این موارد عبارتند از:
- کاهش وزن
- رسیدن به محدوده وزنی نرمال
- انجام فعالیت های ورزشی روزانه
- تغییر سبک زندگی و تغذیه مناسب
- پرهیز از ایستادن و نشستن های طولانی مدت
- مراجعه منظم به پزشک برای معاینات دوره ای از همان ابتدای نمایان شدن رگ های واریسی پا
واریس پا یکی از بیماری های مرتبط با عروق پا و گرفتگی های آن ها است که موجب اختلال در خونرسانی شده و در صورت عدم درمان، بخش های مختلفی از سطح پا را درگیر خواهد کرد. درمان واریس پا توسط متخصص قلب و عروق انجام میشود و امروزه از روش های نوین برای بهبود آن استفاده میکنند.
سوالات متداول واریس پا
روش های متعددی برای درمان واریس پا وجود دارد اما بهتر است که در همان ابتدای شروع این رگ ها به پزشک مراجعه نمایید تا پیچیدگی ها زیاد نشود.
بله روش های غیر جراحی برای سطح کم این رگ ها مورد استفاده قرار میگیرد و اگر گسترش یابند، تکنیک های تهاجمی تر استفاده میشود.
بله به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد رگ های واریسی در پا نیز بسیار شایع است.